CHRISTOFFER

 • Ett barn utan självkänsla hittar alkoholen och plötsligt föll allt på plats, jag var inte rädd för att göra bort mig längre, jag tyckte inte ens jag var värdelös, inte ens en smula. Jag älskade vem jag blev när jag drack. Jag älskade fulla Christoffer.

  Framgång, ångest och nederlag överlappade varandra. Men hur dåligt jag än mådde kunde alkoholen alltid pigga upp mig.

  Med åren blev ångesten betydligt värre, men alkoholen kunde läka även det värsta måendet. Det var en fantastisk medicin och jag tog min medicin allt oftare.

  Det som tidigare var fest och flärd var nu tragik och misär.

  Mitt hus som brukade bestå av fina möbler och stora middagar gapade nu tomt och elen var avstängd. Parkeringen där bilar, båtar och motorcyklar tidigare trängdes stod nu tom.

  Jag försökte få min medicin att fungera men den hade blivit verkningslös...det var dags att inse att min bästa vän var min värsta fiende.

  Resan till ett nyktert liv startade och en septemberdag satt jag där i en ring i sällskap av varma ansikten upplysta av levande ljus. Med skakig röst sa jag meningen jag innan bara hade sagt till min spegelbild. -Hej, jag heter Christoffer och jag är alkoholist.

  En tuff kamp började men jag var säker på att klara den! Tiden gick och saknaden och längtan till min sinnesförändrande flykt tillsammans med alkoholen avtog men saknaden av den fysiska känslan och värmen i bröstet kvarstod.

 • Jag började experimentera för att skapa en dryck, med hjälp av diverse pepparsorter, ingefära, chili och massor av olika örter för att skapa det perfekta substitutet.

  Julafton kom och alla drack snaps, jag drack must. Likaså dagen där på.. min födelsedag, då var det dags för att shotglasens hårda bottnar rytmiskt skulle slå mot bardisken.

  Men jag kunde inte spela med...jag kände mig utanför.

  Exprimenten hemma i köket fortsatte och det var inte längre enbart känslan i bröstet jag ville rädda utan även utanförskapet.

  Jag ville att alla skulle vara med oavsett vad man har i glaset eller anledningen till det.

  Det jag inte visste då som jag vet nu är att det var där och då jag la grunden till Järn. Min mormor sa ofta till mig att om man gör sitt bästa för att vara snäll så ställer sig stjärnorna på rad och man får hjälp när man behöver. Något måste jag ha gjort rätt för under en resa till Riksgränsen sprang jag på en helt fantastik äldre dam som hade pusselbiten jag saknade.

  Jag är evigt tacksam över hur allt föll ut med JÄRN och jag hoppas att just du skall bli en del av vår resa framåt.

   

  0% Ångest

   

   

  Christoffer Daal

  Skapare av Järn

Christoffer Daal - Grundare av JÄRN

"Att hamna utanför är det värsta vi vet. Att stå bredvid dina vänner när de beställer shots, eller sitter på julbordet med dina närmaste som häller upp snaps i iskalla glas. Så vi tog fram goda alternativ för de glas som önskas vara utan alkohol. Vi jobbar med hjärtat och går i fronten för en förändring där vårt enda mål är att alla skall få vara med."

MARGARET

Evelyn jobbade på en teodling i Savannah, USA. En dag träffade hon en sjöman vid namn John.

Evelyn ville gifta sig med John, hennes föräldrar förvägrade äktenskapet så det unga paret rymde och hamnade tillslut i Bodie i jakten på Guld. Där föddes parets dotter Margaret. Jakten på guld gick sämre och sämre för makarna John & Evelyn i takt med att John tittade allt djupare i flaskan.

En dag var misären så svår att Margaret rymde till New York. Efter en mörk period i den stora staden så smög hon sig på fartyget Majestic som låg i hamnen. På båten träffade hon den svenska matrosen Johan som höll henne gömd bland lasten. Kärlek uppstod och under korsandet av Atlanten växte sig deras kärlek stark. Det unga förälskade paret kom tillslut till Göteborg och fick först jobb på olika öar längst med västkusten innan de fortsatte upp igenom landet. Väl i huvudstaden sökte de lyckan även där men tillslut bestämde de sig för att söka sig till Johans rötter i Norr.

Tillbaka i Norrland tog Johan jobb i gruvan och Margaret sög snabbt i sig kunskapen ifrån de äldre damerna i byn om växter, bär och dess användningsområden. Att skapa dryck blev hennes passion.

En dotter kommer till världen, tyvärr var familjelyckan kortvarig då Johan strax där på förolyckas i gruvan. Margaret stod i behov av en inkomst och sökte jobb i gruvan men möttes av hån o skratt. En historia som ”Gruvmora i Stråssa” brukade berätta om hennes systerson ”Lasse Maja” gjorde sig påmind, med den historian i tankarna klippte hon av lockarna och iklädde sig sin bortgångnes makes kläder. Hon fick genast jobb i gruvan...

Varje dag sågs hon med sin glasflaska som var så välanvänd att hennes sotiga fingeravtryck var fastetsade i glaset.. alla trodde hon var en i raden av suputer men icke, i Margarets flaska fanns ingen alkohol.. Nej den var fylld med arvet från hennes mor, vetskapen om hennes fars nedgång, denvar fylld med kvinnornas kunskap och den var fylld med naturen.

Läs hela berättelsen om Margaret.

DANIEL

Redan som 20 åring började Daniel sin karriär inom dryckesbranschen genom en anställning vid Systembolaget. Där vaknade hans intresse för olika varumärken deras historia samt dess olika smaker och urprung. Daniel byggde upp en kunskapsbas och lade grunden för sitt breda kunnande tack vare hans dagliga arbete med lokala och globala varumärken. Det visade sig att Daniel hade en unik förmåga och talang.

När han insåg sina unika förmågor för smak och doft växte hans nyfikenhet till utvecklingen av smakprofiler ytterligare, Daniel drog igång en nytt äventyr när han var med och grundade det nya företaget Vinfabriken. Under det lärorika äventyret började han skapa egna blends och kreationer som släpptes på Systembolaget. Efter att han skapat och vunnit anbud inom bl.a. glögg sträckte Daniel på sina kreativa vingar och gav sig in i spritens värld med stor succé när han vann affärsanbud för gin, rom, snaps och cider. Inom de första 5 verksamma åren så gångrade Vinfabriken sin omsättning med tio. Anbudsprocessen inom Systembolaget är väldigt unik, för att produkterna enbart bedöms på kvalitet - genom blindprovning oberoende av varumärke eller marknadsföring.

2016 sålde Daniel Vinfabriken till Umida Group där han fortsatte sitt arbete med utveckling av drycker. Den stora företagsmodellen gav Daniel möjligheten till att skapa produkter mer anpassad för en global publik och marknad.

Nuförtiden betraktas Daniel som en av de bästa blenders med över 50 smakprovningsvinster hos Systembolaget samt VM medaljer i alla valörer.

Daniel beskriver att hans huvudarbete är att skapa en perfekt balans. Genom att tänka på marknaden och publiken som produkten skapas för.

“Blending är ett väldigt abstrakt arbete med mycket nyans som en konstmålning. Jag börjar med ett blankt papper varje gång och jag bygger upp en produkt i mitt huvud först pga min erfarenhet. Beroende på vem jag skapar för så får jag överväga varumärken och vad de innefattar - Jag använder även smakblandningar som jag har skapat genom åren. Utmaningen hade kunnat bli ställt i en fråga som - ‘Hur smakar hårdrock?’ Mitt jobb är att översätta människors känslor eller livstil till smak och en sinnesupplevelse.” - Daniel Henriksson

Arbetande i hans laboratorium i Sydsverige, skapar Daniel blandningar inom en struktur av traditionell kemi parat med ett kreativt sinne. Daniel föredrar att arbeta med naturliga smaker och skandinaviska råmaterial som har ett rykte av extrem hög kvalitet.

JÄRN

 • JÄRN arbetar noggrant, tålmodigt och hantverksmässigt. Det får helt enkelt ta tid att skapa en bra produkt. Många av de andra företagen i den alkoholfria branschen arbetar primärt med alkoholhaltiga produkter där också deras fokus ligger. JÄRN däremot har enbart fokus på att skapa och ta fram de bästa alternativen inom kategorin alkoholfritt. JÄRN tillverkas i Järvsö precis intill älven Ljusnan på en gård som drivs av samma familj sedan sju generationer tillbaka. De viktigaste ingredienserna i JÄRN är örterna, vattnet, kunskapen och hantverket. Vattnet hämtas i en källa som ligger i en bit orörd skog högt beläget i berget bakom destilleriet. Det är en naturlig källa som från underjorden trycker upp sitt kristallklara vatten och bildar ett vattenhål mitt i den djupaste delen av skogen. 

 • Förbi destilleriet rinner en bäck från en närliggande sjö ner till Ljusnan, bäcken har bråttom och har en hög fart när den passerar destilleriet, vi är tacksamma för detta då all elektricitet som vi gör av med vid tillverkning kommer just ifrån den brådskande bäcken. Vi låter även bäcken komma in i tillverkningen och hälsa på då som kylvatten och kyler ner de delar av anläggningen som vi önskar skall gå ner i temperatur. JÄRN kokas omsorgsfullt fram i vackra kopparpannor alltid på fina örter och kryddor precis som på Margarets tid fast med bättre precision och kontroll. Vi lägger stor vikt vid att produktionen alltid skall hålla högsta kvalitet därför får också våran tillverkningsprocess ta tid det blir helt enkelt bättre då.

Q & A

 • VARFÖR


  Att hamna utanför är det värsta vi vet. Att stå bredvid dina vänner när de beställer shots, eller sitta på julbordet med dina närmaste som häller upp snaps i iskalla glas. Så vi tog fram goda alternativ för de glas som önskas vara utan alkohol.

  Det finns 1000 anledningar att inte dricka etanol, var och en får bestämma det på egen hand, men ritualerna finns ändå. Vi skapar goda inkluderande alternativ. För visst skall traditioner vara för alla?

  Vi sätter höga krav på en marknad som tidigare styrts av företag vars egentliga fokus ligger på alkoholprodukter. Vi tycker någon borde driva frågan i morgonsoffan och i media, med fokus på rätt saker och utan pekpinnar.

 • VAD


  Vi jobbar med hjärtat och går i fronten för en förändring där vårt enda mål är att alla skall få vara med.

  Vi tar fram riktigt bra alternativ för alla som inte vill dricka. Med hjälp av prisvinnande ”blenders” och kraftfull kommunikation.

  Vi driver med hjälp av vår vinst stiftelsen Järnviljan.

 • HUR


  Svensktillverkad dryck med en intressant historia. Vi höjer nivån på alkoholfriaprodukter då det till skillnad från många andra aktörer är det enda vi jobbar med.